Obwarzanek Day 2025: Jak drzewiej gotowano? - wykład dr. Marcina Gadochy o kuchni dawnej
19.10.2025
godz.
16:00

Najważniejsze informacje
- Miejsce wydarzenia: Sala Miedziana, Pałac Krzysztofory
- Limit: 150 osób
- Udział bezpłatny
- Brak konieczności rezerwacji
Zapraszamy na wydarzenie w ramach Obwarzanek Day 2025.
Kulinarne upodobania Krakowian są dosyć charakterystyczne, podobnie jak wymagania kubków smakowych mieszkańców innych regionów Polski. Każde przyzwyczajenia gastronomiczne z czegoś jednak wynikają i bardzo często potrawy, które są dla nas codziennością, są tak naprawdę spotkaniem z przeszłością, ponieważ ich pochodzenie ma długą tradycję i historię. Zastanawiamy się niekiedy czy nasz gust kulinarny zmienił się wraz z upływem wieków, czy może jemy podobnie do naszych przodków. O tych i wielu innych zagadnieniach będziemy mogli posłuchać na wykładzie o kuchni dawnej, który poprowadzi dr Marcin Gadocha - Adiunkt w Katedrze Historii Nowożytnej Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie, specjalizujący się między innymi w historii kulinariów.
Osoba prowadząca: dr Marcin Gadocha
Osoba prowadząca: dr Marcin Gadocha

Najważniejsze informacje
- Miejsce wydarzenia: Sala Miedziana, Pałac Krzysztofory
- Limit: 150 osób
- Udział bezpłatny
- Brak konieczności rezerwacji